ביטוח – מילון מונחים מקוצר

אובדן כושר עבודה
ביטוח הנועד להחליף את משכורתו של אדם בגין פציעה, מחלה וכד’ (לא אבטלה) בשיעור נשל עד75% משכרו החודשי של העובד. הביטוח הינו תוספת לפוליסת ביטוח חיים.

אחריות מעבידים
ביטוח למעבידים כנגד פגיעות ופציעות של עובדים

ביטוח
חוזה בו מתחייב המבטח לפצות את המבוטח במקרה של האירוע הרלוונטי (תאונה, גנבה , מוות פציעה או כל אירוע אחר שבוטח) תמורת תשלומים קבועים של המבוטח הנקראים פרמיות. הגוף המבטח עוסק בעצם בפיזור הסיכון. הביטוח מבחינת חברת הביטוח היא נטילת סיכונים.

ביטוח אשראי
ביטוח מוכר כנגד אי יכולת התשלום של לקוחותיו בארץ ובחו”ל.

ביטוח בריאות
ביטוח המכסה הוצאות עבור טיפול רפואי במסגרת פוליסות שונות כמו ביטוח מחלות או ביטוח אשפוז, ביטוח רפואת שיניים, ביטוח נוסעים לחו”ל ועוד. הביטוח הרפואי מחזיר הוצאות שהמבוטח שילם לטיפול רפואי, לפי תנאי הפוליסה. בארץ קיים חוק ביטוח בריאות ממלכתי בו המדינה קובעת את הפוליסה – כסל הבריאות והפרמיות משולמות כמיסים למדינה

ביטוח גמלה
תוכנית ביטוח המבטיחה תשלום גמלה חודשית (פנסיה) למבוטח לכל ימי חייו החל מגיל שנקבע.

ביטוח חובה
ביטוח כנגד נזקי גוף העלולים להיגרם לנוסעים ברכב או להולכי רגל. בישראל החוק מחייב כל כלי תחבורה בביטוח חובה. תעריפי הביטוח נקבעים על ידי משרד האוצר.

ביטוח חיים
ביטוח חיים הוא חוזה המחייב את המבטח לשלם סכום מסוים, בתום התקופה או אם התרחש מוות טבעי או כתוצאה מתאונה בתקופת הביטוח. ביטוח חיים מיועד בדר”כ להגן על בני משפחה או קרובים במקרה של פטירה בכדי שיוכלו לשמור על רמת חייהם.בביטוח חיים ישנן תוכניות לביטוח ריסק בלבד(תמותה), וכאלה הכוללות בנוסף גם מרכיב של חיסכון. לדוגמה: פוליסה המעניקה קצבה חודשית או סכום חד פעמי, על פי רצון המבוטח, בגיל הפנסיה.

ביטוח יתר
ביטוח בו סכום הביטוח עולה על ערך הרכוש המבוטח

ביטוח כל הסיכונים
ביטוח בו לא מפורט המקרה ספציפי (גנבה למשל) אלא מוגדר כנגד כל המקרים פרט לאלו המציונים כלא כלולים. למשל ניתן לבטח את הבית כנגד כל הסיכונים (שרפה, הצפה וכ”ו) ולהוסיף פרט לרעידת אדמה.

ביטוח מבנה
מיועד לכיסוי במקרה של נזק או תאונה בלתי צפויה למבנה, תמורת תשלום פרמיה מוסכמת, על פי תעריף מבנה (ללא התכולה). אם הדירה או העסק נמצאים בבית משותף, נכלל בביטוח גם הרכוש המשותף בבית, לפי שיעור חלקו של המבוטח בו. ביטוח מבנה כפוף לעיקרון השיפוי, ולכן המבוטח יפוצה בשיעור הנזק, עד לסכום הביטוח ולא מעבר לכך.

ביטוח מנהלים
ביטוח חיים משלב תוכניות ביטוח וחיסכון לשכירים. ביטוח מנהלים מציע למעביד ולעובד המבוטחים בו הקלות מס שונות, ומתבסס על הפרשות המעביד והעובד לכספי פיצויים ותגמולים. כיסוי הסיכונים כולל מקרי מוות, אובדן כושר עבודה או נכות, כאשר המרכיב העיקרי הוא חיסכון. ההפרשות הנהוגות הן %8.3 לפיצויים על חשבון המעביד, %5 הפרשה לתגמולים אותם מפרישים באופן הדדי המעביד והעובד. ההפרשה לביטוח אובדן כושר עבודה עומדת על שיעור של %2.5 ובתנאי שקיים בחוזה.

ביטוח מקיף
כולל ביטוח רכב + ביטוח צד ג’ + כיסויים והרחבות שונות כגון ייצוג משפטי וכ”ו

ביטוח רכב צד ג’
נועד לבטח כנגד פגיעה של הרכב בצד שלישי (רכב אחר הולך רגל וכ”ו)

ביטוח רכב
שם כללי לביטוח נגד נזק לרכב השייך למבוטח, או לאחריות שהוא נושא בה עקב השימוש ברכב, וכן לנזק שייגרם לנוסעים ברכב או לנוהג ברכב עצמו. הפרמיה נקבעת לפי סוג הרכב, פרטי, שכור או מסחרי, ולפי סוג האחריות, למשל: ביטוח מקיף, ביטוח צד שלישי, ביטוח מוסכים וכדומה.על פי החוק בישראל, כל רכב חייב בביטוח חובה, המכסה נזקי גוף אשר עלולים להיגרם לנוסעים ברכב או להולכי הרגל.

ביטוח רכוש
ביטוח רכוש הנקרא גם ביטוח כללי או אלמנטרי. הביטוח כולל ותוכניות, כגון ביטוח תכולת דירה, בתי עסק, ביטוח אובדן רווחים, כנגד שריפה וכד’.

ביטוח תאונות
ביטוח תאונות מתייחס, בין השאר, לביטוח רכב חובה וביטוח תאונות אישיות. לדוגמה: תאונה גופנית בלתי צפויה שנגרמת למבוטח על ידי גורם חיצוני.

גילוי
מתייחס לחובת ההצהרה של המבוטח בנוגע למצבו הגופני , תחומי עיסוקו וסיכונים אחרים הנוגעים לביטוחו.

גימלת פרישה
סכום הביטוח בביטוח חיים יכול להתקבל באופן חד פעמי או בתשלומים קצובים, דבר המכונה גמלה או ביטוח הכנסה. הגמלה בישראל צמודה בדרך כלל למדד המחירים לצרכן, והיא משתלמת לתקופת חייו של בעל הגמלה או לשאריו.

הכנסה למשפחה
הכנסה המשולמת למשפחתו של המבוטח לאחר מותו בתשלומים קצובים. גובה ההכנסה נקבע מראש, והוא צמוד למדד המחירים לצרכן. הביטוח, הנעשה במסגרת ביטוח חיים, נועד לסייע לבני המשפחה להתמודד עם קשיים כלכליים ולא להחליט בתנאי לחץ מה לעשות בסכום החד פעמי. הסכום המשולם בגין כיסוי זה אינו מתקזז מסכום הביטוח המקורי של הפוליסה.

הצמדה
סכומי הביטוח השונים בביטוח רכוש וחיים משתנים, בדרך, כלל, לפי מדד המחירים לצרכן, המתפרסם מטעם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, או לפי מדד אחר/

השתתפות עצמית
מדובר על תשלום המבוטח (כאחוז או כסכום שנקבע מראש) במקרה של תביעת הביטוח (הפעלת הביטוח) ומיועד למנוע ניצול לרעה של הביטוח ע”י המבוטחים.

חוק הפלת”ד
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. החוק עוסק ומסדיר את נושא נפגעי גוף בתאונות דרכים.

חזות
מצב שבו מבטח אחד מוציא פוליסה לסיכונים מסוימים, עבור מבטח אחד או כמה מבטחים, בלי שיהיו רשומים בפוליסה. מי שישלם את הפיצויים במקרה נזק הוא המבטח שאליו הועבר הביטוח ולא המבטח ששמו רשום על הפוליסה.

חתם
חיתום זה השלב הסופי ואישור הסכם הביטוח עם המבוטח. כאשר לפעמים לחתם ישנן דרישות נוספות לצורך אישור הסכם הביטוח/

כינון
סוג של ביטוח הכסה כנגד ערך הרכוש כרכוש חדש.

מוטב
המוטב (הנהנה) הוא מי שמקבל את כספי הביטוח והמבטח חייב לשלם למוטב את סכום הנזק על פי תנאי הפוליסה. ושמו נקוב בפוליסה או בתוספת שלה. המוטב יכול להיקרא גם “נהנה” או “זכאי”. יש לציין את המוטב בדרך שניתן לזהותו.

מקרה ביטוח
האירוע כנגדו נעשה הביטוח

ניהול סיכונים
היכול להבדיל בין סיכונים הדורשים ביטוח לבין סיכונים שאינם דורשים ביטוח אלא השגחה ושינוי התנהגות

סוכן
המתווך בין חברת הביטוח לבין הלקוח. עליו לאתר את הלקוח להתאים לו כיסוי ביטוחי לפי אפשרויותיו הכלכליות, ולייצג את ענייניו בפני חברת הביטוח. חוק חוזה הביטוח קובע, כי הסוכן מייצג את חברת הביטוח שכרו הסוכן משולם לו על ידי המבטחים , כעמלה מהפרמיה נטו.

עיקרון הסיבה הקרובה
הסיבה העיקרית להתרחשות מקרה הביטוח במקרה בו ישנם כמה סיבות או גורמים.

עקרונות הביטוח
ענף הביטוח כולל שישה עקרונות יסוד, בהם עיקרון זיקת הביטוח, שיפוי, תחלוף, השתתפות סיבה קרובה ועיקרון הגילוי. אלו ההקווים המנחים בעולם הביטוח המסדירים את היחסים הנכונים בין המבטחים למבוטחים/

ערך פדיון
הסכום שבעל הפוליסה זכאי לקבל בביטוח חיים בעת ביטול הפוליסה,לאחר תקופת זמן מסוימת שבה היתה בתוקף. סכום הפדיון מחושב לפי מספר השנים שחלפו מאז שנחתם הביטוח, והוא מצורף לכל פוליסה שבה קיים ערך פדיון.

פוליסה
זה בעצם חוזה הביטוח. הקובע את תנאי הביטוח, גובה הפרמיות , תקופת הזמן, המוטבים.

פנסיה
תשלומים חודשיים לעובד שכיר לאחר פרישתו המוחלטת מעבודתו, או לאחר פרישה עקב נכות וכד’. גיל הפרישה בארץ נקבע לגברים בני 67 שנה ולנשים בנות 65. הצבירה לפנסיה נעשית ע”י הפרשות העובד והמעביד הפרשות הבאות, בדרך כלל, על חשבון כספי התגמולים. התוכנית מיועדת להבטיח הכנסה בתקופת הזקנה. הפנסיה נקבעת באחוזים מהשכר והיא צמודה לשינויים בתוספת היוקר. *פנסיה מקיפה: אחת משתי התוכניות שמציעה קרן פנסיה.
הראשונה היא פנסיה יסוד, המציעה פנסיית זקנה עד לתקרה של %70 מהשכר הקובע למי שהגיע לגיל פרישה וע ליום מותו. פנסיה מקיפה היא תוכנית חדשה יותר, הכוללת שתי זכויות חשובות: פנסיית שארים, ופנסיית נכות המשולמת לעובד שנעשה נכה לפני גיל הפרישה.
פנסיה תקציבית: הייתה נהוגה במוסדות ציבור ובשירות המדינה. בתוכנית זו כל עובד צובר זכויות פנסיוניות וביטוחיות ללא הפרשות קבועות ממשכורתו, ובקרות המקרה, מקבל המבוטח את הקצבה מהתקציב השוטף של המדינה בדומה למשכורת ולא מתוך הקרן שצבר

צד שלישי
כל אדם שהוא אינו המבוטח, או בן משפחתו או מועסק על ידי המבוטח, אשר תיווצר לגביו אחריות לפי פקודת הנזיקין. במקרה של ביטוח הנעשה בידי ועד בית משותף, כל דייר נחשב כצד שלישי לשאר הדיירים. המצב שונה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
במקרה זה, ביטוח צד שלישי מכסה את המבוטח הנוהג ברכב שגרם לפציעה עצמית, כאילו היה צד שלישי. כל ביטוחי האחריות מיועדים למעשה, לכיסוי התחייבויות כלפי צד שלישי.

שיפוי
עיקרון השיפוי הוא העיקרון המנחה בקביעת גובה הפיצוי שאנו זכאים לקבל לפי הפוליסה, במקרה של נזק. העיקרון קובע, שהפיצוי למבוטח צריך להיות בשיעור כזה שיביא אותו לאותו מצב שבו היה לפני קרות הנזק. המבוטח אינו אמור לשפר את מצבו הכספי בעקבות הנזק.

שמאי
מעריך את היקף הנזק והכיסוי הביטוחי, חברת הביטוח שוכרת בדרך כלל את שרותיו של השמאי ומשלמת את שכרו.

תקופת אכשרה
תקופה המוגדרת בפוליסה מרגע רכישת הפוליסה במהלכה לא יהיה המבטח אחראי לתשלום תגמולים בגין מקרה ביטוח שהתרחש בתקופה זו. נועד למנוע מקרים בהם אנשים ירכשו פוליסת ביטוח לאחר שכבר חלו או נפגעו.